Tilhiä kotipihlajassa muutaman vuoden takaa
Mitä EMDR on?
EMDR eli Eye Movement Desensitization and Reprocessing on terapiamuoto joka suuntautuu traumaattisten kokemusten hoitamiseen. EMDR on runsaasti tutkittu psykoterapian muoto, ja se on tälle hetkellä mm. suomalaisessa käypähoitosuosituksessa PTSD:n hoidossa.
https://www.kaypahoito.fi/hoi50080
EMDR perustuu niin sanottuun AIP-malliin (adaptiivinen informaation prosessointi). Tämän teorian mukaan ihmisen mieli tallentaa kokemuksiaan pitkäaikaiseen muistiin. Kokemuksista tulee oppimiskokemuksia jotka verkottuvat kaikkien muiden aiheeseen liittyvien muistojemme kanssa. Joskus kuitenkin kokemus on niin intensiivinen ja vaikea, että mieli ei pysty sitä tapahtumahetkellä tallentamaan ns. adaptiiviseen muotoonsa, vaan se tallentuu pitkäkestoiseen muistiin ns. maladaptiiviseen muotoon. Tällöin mikä tahansa kokemus myöhemmin voi laukaista samanlaisen tai samankaltaisen tunnereaktion kuin alkuperäisessä traumaattisessa tilanteessa. Ääriesimerkkinä siis PTSD (posttraumatic stress disorder, stressiperäinen häiriö) jossa ihminen on esim. sodassa altistunut voimakkaalle pelolle, ahdistukselle ja vaaralle. Myöhemmin jokin vaaraton ääni, mielikuva tai aistimus (ilotulitusraketin pamahdus) laukaisee voimakkaita mielikuvia, muistoja, tunteita ja fysiologisia reaktioita. Pahimmillaan kyseessä voi olla todella voimakkaasti ihmisen elämänlaatua heikentävä tilanne johon liittyy toivottomuutta ja alentunutta toimintakykyä
Millaista työskentely on käytännössä?
Psykoterapeutti ja asiakas arvioivat yhdessä onko EMDR asiakkaalle soveltuva ja hyödyllinen toimintatapa. Taustatyöskentelyn jälkeen tunnistetaan mitkä ovat asiakkaan tavoitteet ja tähän liittyvät muistot. EMDR:n poisherkistysvaiheessa terapeutti pyytää asiakasta keskittymään tiettyihin muiston osiin samalla kun aiheutetaan nk. bilateraalista stimulusta, eli asiakas liikuttaa silmiään havaintokentän laidasta toiseen. Teorian mukaan tämä aiheuttaa sen että mieli lähtee uudelleenprosessoimaan muistoa ja terapian jälkeen muisto voi tallentua ns. adaptiiviseen muotoonsa.
Poisherkistyksen aikana asiakas saattaa kokea intensiivisiäkin tunnereaktioita. Ne kuuluvat prosessiin eikä niitä tarvitse pelätä. Terapiatilanne tehdään turvalliseksi siten että asiakas säilyttää hallinnan tunteen koko prosessin ajan. Asiakas itse päättää jatketaanko prosessointia. Usein poisherkistämienn aloitetaan 90-minuutin terapiakerralla. Jokaisen kerran jälkeen arvioidaan ollaanko tulokset saavutettu, jatketaanko protokollaa sellaisenaan vai tehdäänkö muutoksia.
EMDR on osoittautunut käytännössä todella hyödylliseksi työkaluksi. Asiakkaat ovat kokeneet työskentelyn ajoittain intensiiviseksikin, reaktiot voivat tulla kohtuullisen voimakkainakin. Useat asiakkaat ovat kuitenkin kuvanneet selkeää vaikutusta työskentelyn seurauksena. Ennen EMDR-prosessointia tietyt tilanteet olivat laukaisseet joka kerta voimakkaita traumatakaumia ja tunnereaktioita. Jo muutaman EMDR-hoitokerran jälkeen pahimmillaan vuosia kestäneet oireet ovat kuitenkin poistuneet kokonaan. Mieli on pystynyt integroimaan traumaattiset tapahtumat osaksi henkilöhistoriaa.